Jeg kan kun sige, at det føles fantastisk at male - især når man laver noget som giver en begejstring.


Malerbog for nybegynder og øvede

 

 

 

Kapitel 1 

Hvordan kommer jeg i gang

Hvis du vil have opskriften på at male, så garantere jeg 100%!!! At du kommer til at kunne male (også hvis du høre til de mennesker som påstår, jeg kan ikke male). Jo du kan, alle kan! Ja! Den er 100% sikker. Spørgsmålet er måske mere om du tør at gå i gang. Men jeg låger dig ikke at du bliver berømt kunstner, men du bliver meget glad.

 

Tøv ikke en kende, men gå straks i gang. Og jo der findes et hav af teknikker. Sådan er det i et hvert fag, jo mere du gerne vil vide, jo mere er der at lære. Lad dig ALDRIG styres af de forskellige læringsprocesser. Brug dem som giver dig mening. Du starter der hvor du står.

Læs et kapitel af gangen helt færdigt først. Derefter går du i gang.

 

Tag et stykke papir og en blyant. Det er første skridt.

Første trin er, at du finder et underlag, som er glat og hårdt, fx et glasbord eller en spånplade. Tag dit stykke papir og læg det på bordet. Papiret må også gerne være større end A4 ark.

Tag noget oliekridt i hånden, og sæt det til papiret, og luk så øjnene. Start med at tænke på forskellige oplevelser du har haft i din fortid.

Lad os starte med de negative energier/følelser først – det er fantastisk , at komme ud med dem, i stedet for de forbliver i dit sind. Du begynder bare at lave kruseduller i alverdens retninger på papiret. Sæt dig virkelig ind den tanke/følelse du har, mens du tegner, evt. sæt søgeligt/smukt musik på (og jo det okay at græde, desto bedre). Eller at der går hul i papiret. Måske du føler vrede, gal. Så marker det ved at du trykker så hårdt, at blyanten er ved at knække. Kan ikke udtrykke det kraftigt nok. Jo hårdere du trykker, jo bedre, og bare bliv ved, og bliv ved, og bliv ved med at gøre det samme. Det fuldstændigt lige meget hvordan det kommer til at se ud!!

 

Bagefter tager du et nyt stykke papir. Starter forfra, men bare med noget af det smukkeste du har oplevet i dit liv. Sæt glad/positivt musik på. Disse tegninger bliver måske meget lette og fine, når du er færdig. Måske lave flere tegninger af de to forskellige følelser. Tag så alle dine tegninger og læg dem ved siden af hinanden ud på gulvet, og studere dem. Kik på dem og se om du kan fornemmer de tanker du havde.

Næste skridt er at lægger farver oven på dine tegninger. Start med nogen vandfarver eller akrylfarver. Tænk tilbage til dine følelser mens du maler. Ikke tænke så meget på hvad farve som passer bedst, men føl efter og bare tag farven som du først falder for.

 

Denne her proces er ALFA OMEGA! Om nok det eneste vigtige inden for billedkunst. At kunne komme ud med signe egne følelser.

 

Hvis papiret ikke er godt nok for dig, så tag en træplade og noget ”oliekridt”, og gør det samme. Pointen i det er, at du virkelig kan trykke hårdt, slå på det med oliekridtet. Og at komme ud med noget, uden at det går i stykker.

MEN husk, at der skal trykkes hårdt, og du må gerne komme ud med lyde, og blive gal, ked af det. Tryk i forskellige hårdheder med din hånd, Tænk på hvordan du havde det dengang. Brug hele armen, kroppen, og ud til din hånd. Gør hellere ikke noget hvis kridtet knækker. Når du er færdig, vælger du en eller flere du vil male op på et rigtigt lærred. Prøv stille og roligt gengive dem på et lærred, det gør ikke noget, at de ikke ligner 100%

Tag et lærred og skitser dine tegninger op på lærredet med fx sort oliekridt, og begynd med at farvelægge det du har lavet. Og du vil personligt få en lækker oplevelse, og din første serie af malerier begyndt så småt at tage form. Måske havde du ikke lige forstillet dig, at det første du skulle lave var abstrakt kunst. Men at du måske går og drømmer om noget hvor man kan se hvad det forestiller. Men det skal nok komme senere. Først og fremmest handler det om følelser og at komme ud med dem, og det, at være i en slags proces (dig og det du laver). 

 

Alt det jeg har skriver ind til videre, er noget du skal! igennem mindst en gang i dit liv - så du har prøvet det!

 

Dette her er grunden til jeg og mange andre maler, at komme i symbiose med sig selv og farverne i en større helhed. At kunne udtrykke sig selv og ens følelser. Dette er grunden til jeg maler. Jeg starter altid med at lave en masse kruseduller, eller fx føler blåt - så jeg maler bare en masser blåt - uden at tænke for meget, og så er man i gang. Det kan stadig ende i et fint landskabsmaleri, eller noget andet. Pointen med denne startfase er, for at komme i gang, og blive varmet lidt op. Dette kan også give meget gratis ideer/motiver på lærred, da der kan dukke rigtig meget op, når du bare laver kruseduller, eller noget abstrakt.

 

Hvad skal du investere i:

Køb farver og pensler. Det er nok. Hvilke farver skal man købe. Det op til dig selv. Men ellers fungere det sådan at du med tre farver, kan lave alverdens farver.

Sort og hvid er ikke farver, men kontraster, lys og mørke. Propper du dem i en farve får du selvfølgelig lysere eller mørkere farver. Jordfarver kan du også købe. Det dem som hedder: Brandt Sienna, umbra, okker. Skal du købe lærred. Kan du ofte finde dem i butik tigeren med svæve ramme. Du kan også gå i en genbrugsbutik og købe et færdigt maleri med guldramme fra 20 - 150 kr. Tag rammen ud og mal ovenpå det gamle maleri og sæt rammen på igen. Du kan også købe dyre produkter fra nettet eller andre butikker, hvis du har penge nok.

Gul, rød, blå, er grundfarverne/prima farver – de findes i den virkelig natur. Og sort/hvid, som kontraster, lys og mørke. Er en virkelig god start.

Du kan evt. købe to - tre forskellige røde, to-tre gule, og to-tre blå. Mere behøver du ikke.

Så kan du rigtig eksperimentere i de farveforestillinger du har. Der findes fx i blå, ultramarinblå, koboltblå, prøjserblå, og mange flere. De er meget forskellige disse tre blå farver. Og hvis du skal blande en grøn farve, som laves af blå og gul. Bliver den grønne farve meget forskelligt, efter hvilken blå du vælger at blande sammen med den gule. Og igen, hvilken slags gul du bruger. Så prøv dig frem, og find ud af hvilke tre primærfarver du vil bruge, når vi senere går i gang med farvecirklen.

Det vil sige du skal vælge en rød og en gul og en blå som du godt kan lide og sort/hvid maling. Disse fem tuber maling skal du blive ved med at bruge når vi går i gang med at blande farver. Begynd ikke at skifte din blå farve ud med en anden blå midt i det hele. Det slet ikke til at styre. Men på længere sigt kan du prøve med andre blå farver. Du kan starte med at købe farver og pensler i butik tigeren eller hos søstrene grene eller i Harald Nyborg. Køb også en blok A4 ark.

 

 

 

 

 

Kapitel 2

Lav din farvecirkel:

Før snakkede vi om de tre grund farver, gul, rød, blå. Som også kaldes for primærfarver. Lav denne her tegning som vist neden under på et A4-ark. Så tegningen går næste helt ud til kanten. Du starter med at tage en tallerken som ca. passer ind til et A4 ark. Efter du har tegnet cirklen fx med en blyant. Så skal du lave en trekant inde i cirklen og en mere på hoved - så det kommer til at ligne en stjerne, som vist her. Derefter laver du seks små cirkler ude ved hver spids (selvom jeg kun har lavet tre) Der hvor jeg har malet gul, rød, blå. Det alt det pc-tegninger (det et helvede synes jeg).

Når du er noget hertil, som vist neden under, så blander du farverne indbyrdes. Det vil siger du prøver at blande den gule med den rød (på et andet stykke papir først (som fx kunne være din palet). Prøv dig frem ang. hvor meget man skal bruge af hver farve, men det skulle gerne ende med en dejlig frisk orange farve.

 

Så tager du den røde og blander med den blå - som gerne skulle give violet (lilla) Og til sidst den blå blandes med gul, som bliver til en grøn.

 

 

 

 

 

Så skulle din farvecirkel ca. se sådan her ud. Kunsten er nok, hvor meget af de forskellige farver man blader indbyrdes. Fx hvis du blander en grøn, skal der ca. lige meget af gul og blå. Prøv dig frem. Du vil opdage at nogen af farverne er meget koncentreret - så her skal man måske ikke bruge så meget. 

 

 

 

 

 

 

Hvis du har mod på det og vil lære endnu mere om farverne. Så prøv igen at blande de seks farver indbyrdes. Altså de to farver som ligger ved siden af hinanden. Fx den grønne med den blå - som så giver blågrøn.

Den grønne med gul - så giver det gulgrøn, som det hedder.

Gul og orange, som giver gulorange.

Orange med rød, som giver rødorange.

Rød med violet, som giver rødviolet.

Violet med blå, som giver blåviolet.

Hvis du får lavet farvecirklen færdig, skal du være meget stolt af dig - da det tager tid (så din palet er meget vigtig) der hvor du blander farverne. Så skulle den gerne komme til at se ca. sådan her ud.

 

 

 

Er det ikke vildt, at ud af tre farver kan du lave alle disse farver og du er blevet meget klogere på farverne nu. Måske du synes det er hårdt, at skulle blande alle disse farver. Men det kommer jo helt andet på hvor meget du gerne vil lære..

Prøv så at forstille dig at du putter noget hvidt i alle farverne og bagefter det samme igen med den sorte. Så har du pludselige 36 forskellige farver.. Jamen det jo fantastisk!

Og sådan kan man fortsætte til det uendelige - hvis du igen blander de to nabofarver sammen igen. Fx, hvis du tager den "gulorange og blander den med gul, så kommer den til at hedde: (gul gul orange). Og forsætter du sådan hele vejen rund, for du til sidst 24 forskellige farver. Tilsætter du så lidt hvidt i dem alle og bagefter også prøver at tilsætte lidt sort i dem alle. Ja, så for du i alt 72 forskellige farvetoner. 

Du kan jo også bare købe alle disse farver færdigblandet i en butik :-) 

 

Og en ekstra lille krydderi, som du har lagt mærke til på mine tegninger, er at jeg har lavet en streg (eller linje) midt inde i cirklen.

Disse streger forbinder hinanden (de farve som ligger over for hinanden). Det skal forstås på denne måde: Fx, hvis du tager den gule farve, som ligger øverst på din farvecirkel - så lige præcis overfor (i den anden ende). Ligger den violette. Eller hvis vi tager den røde farve som du lavede Aller først, lige overfor ligger den grønne farve. Så alle farver har en modpart. Husk! Det skal! Være den farve som præcis ligger lige overfor (altså 180 grader). Eller den blå farve, lige over den ligger orange. Disse to farver kalder man for komplementærfarver. Da de komplementær hinanden på et lærred.

 

Det vil sige: Fx hvis du har et maleri med meget blåt og du ikke kan få det til at virke, kan det være at du måske skulle prøve at komme en tone af noget orange på dit lærred. Sådan er det med alle farver. Har du et maleri med meget orange, skriger det måske efter lidt blåt.

Det vil også sige, at hvis du bruger mange farver, vil det også være lidt svære at finde ud af hvad maleriet mangler. Så det kan godt betale sig at holde det simpelt. Jo flere farver - jo svære er det, at få det til at virke. Eller holde dig til fx nabofarverne.

Det vil sige: Hvis du fx starter med at bruge den røde farve - så find den på din farvecirkel. Se hvad der liger lige ved siden af på begge sider af den røde farve. Det gør den rødorange og rødviolette. De vil passe godt ind i dit maleri. Du kan så se hvilke farver som ligger to pladser fra den røde i begge retninger - de kan også bruges.

Senere i processen kan du måske komme lidt af deres komplementærfarver ind i maleriet. Det vil sige den grønne, blågrøn, gulgrøn. 

Husk: Dette kun er en vejledning til dig selv, hvis du går helt i står - som sagt er der jo "ingen" regler, når man maler. Andet en dem du selv sætter dig for.

 

 

Kapitel 3

Farvernes betydning:

 

Den orange farve står i lidenskabens tegn, Den er fræk og dristig. Maler du et rum i den farve, ville man føle sig varm og måske en smule sensuelt. Den virker power fuld ved siden af en blå, og især den rigtige blå. Den er næste - varmest, efter rød. Så den kommer også meget frem i ens øjne.

 

Den grønne som jo står for håbets farve, den er behagelig og naturlige, som skoven og de grønne marker. Denne farve ville faktisk gå godt inde på et psykiatrisk bosted, da den giver ro, men det skal være de rette grønne farve.

 

Den violette er melankolskhedens farve, spirituel. Den er meget fin og sart. Kan også være svær at arbejde med. Den er perfekt som skyggefarve til alt. Der hvor tingene mødes (fx hus og græs, busk og græs, træ og græs). Lige der i midten hvor de to forskellige ting mødes skal der lægges en mørk violet, som indikere skygge, og der hvor lyset måske ikke kommer hen.

 

Den gule er jo lysets farve. Den kan også hurtigt gå hen og blive falsk at se på - hvis du får fat i en forkert gul. Derfor siges der nogen gange, at den gule står for falskhed, men du kan ikke undvære den. Hvis den gule farve fylder meget på maleriet - så virker den lidt passiv. Da den hverken går tilbage eller frem i mod ens øjne. Så gul er den eneste farve som kan være passiv på et lærred. Maler du grønne marker, så virker det altid godt med lidt gult helt oppe i toppen af marken (der hvor marken ender). Maler du grønne buske, træer med mange grønne blade, vil det også virke godt med lidt gult helt ud i spidsen af bladene, eller træet. Ikke ind i midten - da det jo der hvor det er mest mørkt og tættest. Her når lyset ikke ind. Så det skal være mørkegrønne toner, og måske lidt violet i.

 

Den røde som jo står for kærligheden, raseriet og had. Den kan virke voldsom, da det også er den mest kraftigste farve vi har. Den kommer frem imod ens øjne som nummer et, af alle farver. Den kan være svær at styre, men lækker at arbejde med.

 

Den blå står for klarhed, intelligent, kreativ, kold, dybet. Blå er den farve som går væk fra ens øjne - lige modsat af den røde. Det den eneste rene farve som går tilbage. Grøn og violet kan også gå lidt tilbage (fordi de begge laves med blå). Mange kunster bruger den blå til at starte et maleri op med. Fordi her kan man se dybt-en. Hvis du har et landskab, bybillede, portræt. Så kan du male det helt færdig i 3D og med skygger og lys. Og når det så er gjort, bruger du det som en form for skitse. Hvor du begynder at lægge andre farver ovenpå den blå. Til sidst er den blå farve måske helt væk. Måske har man beholdt den blå i forskellige steder på ens maleri, og andre steder skinner den måske igennem.

Her et maleri, fra en ukendt kunstner. Du ser tydeligt at det hele er malet op i blåt, som om det var færdig. Men det er sådan mange starter deres maleri op.

 

 

 

 

Kapitel 5

Malerteknikker:


Der findes utallige måder at male på. Den mest brugte er vel nok med en pensel. Men du kan jo også male med dine finger, bare for at prøve det. Eller med hele håndfladen, det føles dejligt. Du kan også selv prøve at lave sjove pensler af forskellige materialer. Kun fantasien sætter grænsen. 

Der findes forskellige spartler, dette give en meget speciel effekt. Du kan bruge svampe skåret ud i forskellige størrelser. Du kan også prøve at piske dit maleri med et viskestykke. Dette kan give et fantastiske udtryk. Det giver dig også en fed følelse, at piske løs på et maleri, og med tiden kan du styre det, så du lære at stoppe på det rigtige tidspunkt. Du kan også mens farverne er friske, prøve at ligger det vandret ude på græsplænen, mens regnen styrter ned på det.


Da jeg var i Spanien, prøvede jeg at male vandfarver med fødderne. Holde en lille pensel mellem storetågen og langetågen. Her kan du ligge ned, eller sidde på en stol. Jeg kendte også en som ikke havde nogen arme, så han holdte sine pensler i sin mund. Disse malerier bliver ekstreme følsomme/livlige, da du ikke kan styre det lige så fint som hvis det var dine hænder. Så det vil sige når du tit maler, så prøv at holde på penslen helt ude enden af den.

Man kan sætte farver op på et lærred og efterfølgende piske ovenpå det med et viskestykke (det giver kraft og saft) men svært at styre og hvornår man skal stoppe. 

 

 

Her et maleri, som er malet "kun" med en spartel.

Hvis du har læst og lavet alt ind til videre.. Så vil jeg sige du er klar til at male fantastiske malerier. Hvis du ikke ved hvad du skal male, kan du gøre som jeg, da jeg var ung og skulle lære mere om farver. Sagde min kunstlære, at jeg skulle finde foto af forskellige malerier fra diverse kunstbøger (nu kan du også søge på nettet). Og prøv at male disse billeder. Det en god måde at starte op på. Fordi her har du et maleri som du skal prøve at gengive, det kan have sine udfordringer, da nogen af farverne kan være svære at blande. Men husk så på din farvecirkel, den kan hjælpe dig til at forstå hvor du skal starter. 

En ting er sikkert! Du vil møde masser af udfordringer, men hvis du bliver ved med at kæmpe, så kommer du det igennem. Total fed følelse! Og hvis du virkelige ikke kan komme videre med dit maleri, så tag et foto af det og send det til mig - så hjælper jeg dig på vej.

Husk sværhedsgraden, ikke behøver at være det vildeste i starten, nå du søger efter malerier du vil male. Så, god arbejdslyst.

Kapitel 

Gråskala og Kontraster:

Hvis du har mod på mere, vil jeg nu gå ind i farvernes forståelse på et dybere plan. Det bliver hårdt, så du skal virkelige ville dette og ikke springe noget over, (så virker det ikke). Men du vil få en enorm kendskab og forståelse på farvernes virkning, når du står og maler og på denne måde kan du udvikle dig rigtig meget.

Vi skal lave "to" ting for at forstå farverne bedre og hvad de gør ved ens øjne.

1: Gråskala

2: Kontraster

 

 

Gråskala:

Dette afsnit er en smule vigtigt, hvis du virkelig gerne vil lære at kende til farverne og hvordan de virker på hinanden, når du står og maler. Så bliver du nød til at sætte dig ind i farvernes univers. MEN! Er absolut ikke en most. Husk det. Det helt op til dig selv.

Men de næste to ting vi skal lave (gråskala og kontraster) er nok noget af det vigtigste i malerfaget, som gør, at du ikke ville skulle stå med kæmpe problemstillinger i fremtiden - det hele bliver lettere og du vil automatisk tage et kvanta spring. Er en "most" hvis du vil forstå det du maler. Alle de store eller dygtige kunstner, har dette sidende i rygraden!

 

 

Lav en gråskala, som tegningen ovenover. 20 x 5 cm Og helst på hårdt karton. Start med at dele firkanten op i 10 dele med en hård blyant.

 

Det kan godt tage lidt tid for at finde den helt rigtige tone, så den sorte gradvis bliver mere og mere lys og til sidst hel hvid. Men det er en god øvelse. Især når du skal blande farver, så bruger du gråskalaen som en målstok for hvor din farve ligger. De forskellige tal hjælper dig med at huske, hvor du er henne på gråskalaen. men alt dette kommer vi mere ind (hvordan du bruger din gråskala).

Start:

Du bliver nød til at få fat på ca. 10 plastic bære eller noget andet, hvor du kan blande alle disser gråtoner i. Det vil tage nogen timer at lave denne øvelse, men en most!

Start fra en ende af, noget hvidt med en enkelt lille lille bitte dråbe sort i og rør rundt og den næste det samme igen med en enkelt dråbe sort (dog mere en den fra før). Hi hi god arbejdslyst. Du bliver meget stolt af dig selv, når du når til ende. Brug min eller find et foto af en gråskala på nettet og print den ud. Så du har en skabelon at gå efter, (det gør det nemmer, så du har noget at samlingen med).

Din første prøve maler du på et A4 ark, lad det tørrer (evt. brug føntørrer radiator til at tørrer hurtigere op).  Til sidst, når du har fundet alle 10 toner og de er tørrer, så kan du klippe dem ud og klister fast på et hårdt stykke pap. Der skal helst! ikke være nogen sorte streger imellem eller uden om, som en ramme. Det er ikke nødvendigt. Jeg har kun gjort det for at du kan forstå princippet.

 

Jeg vil nu komme med eksempler på hvordan vi bruger disse tal fra gråskalaen til selve farven.

Hvis du fx tager den røde farve, helt ren fra tuben og maler på et stykke papir, (husk at farven skal være helt tør før du kan gøre det. Nogen farver bliver mørkere eller lysere, når de først er tørret op.

 

Læg gråskalaen helt op til den røde farve og køre gråskalaen lidt op og ned. Hvor mørk er så den røde farve ? Prøv og knibe øjnene lidt sammen og kik. Eller forstil dig som i gamle dage, når fotografen tager foto af et landskab. Der fandtes jo ikke farvefotos den gang. Så alt blev jo til sort og hvid, og alle mulige gråtoner. Hvis man havde en gul kjole på, blev den meget lysegrå.

Du kan i dag med alle de smarte mobiler, tage et foto. Bagefter kan man redigere det  til alt muligt, fx til et sort/hvid foto, som i gamle dage. Her ville du også kunne se mange forskellige gråtoner, og noget som er helt hvidt, og andet som helt sort. Faktiske alle de 10 toner fra den gråskala du har lavet.

 

Prøv om du kan se hvor den røde farve er henne på gråskalaen. Er det en toer, eller er det en fire?

 

 

 

 

 

Det at noget er mørkt og lyst, som ligger op imod hinanden. Sort er mørkest og op mod hvidt får vi den største krontrast, som kommer frem mod øjet. Så igennem krontraster kan vi skabe dybte på vores maleri- som vi ønsker.

 

Herunder ser vi den sorte kommer frem mod ens øjne. Jo større kontrasten er jo tætter kommer den til ens øjne. Sådan gælder det også med farver.

Herunder ser vi to forskellige træer. Det første træ er kontrasten stor, Da vi bruge det mørkeste op mod det lyseste. Det vil sige en nummer "0" og en nummer "9" fra vores gråskala, og derfor bliver kontrasterne størst. Da de ligger langt fra hinanden på en gråskala. Jo større kontrast jo mere kommer det til ens øje.

 

Det andet træ er kontraster mindre. Her bruger vi ikke det mest mørkeste op mod det lyse. Så derfor bliver kontrasten også mindre, da tonernes mørkhed ikke er det mørkeste. De ligger tæt op ad hinanden far en gråskala. Her har vi fx nummer 1, 2, 3, 4 fra gråskalaen. Tonerne er tættere på hinanden, men stadig får vi kontraster. Bare ikke så kraftige, som hvis det var nummer 2 op mod nummer 8.

 

Det kommer til at virke, som om træet er længere væk, hvis vi sammenligner de to træer. Så på den måde kan vi skabe dybte. Et rum imellem de to træer. Og sådan gælder det også med farver.